Wat ik allemaal meemaak

De zin en waanzin van Marktplaats!

De titel zegt het al: de zin en waanzin van marktplaats. Ik wist niet dat het gebruik ervan mij verbaasd hoe mensen zich gedragen. Ik ga binnenkort samenwonen, waardoor ik dus mijn huis moet opzeggen. Dat betekent dat ik al mijn spullen ergens kwijt moet in één huis. Daarnaast heb je in het geval van samenwonen spullen dubbel, zoals een wasmachine, een bank en een televisie. Zodra je alles gaat uitzoeken en inpakken, zie je eigenlijk pas hoeveel spullen je eigenlijk heb. Ik moest uiteindelijk een verdeling maken van spullen die ik meeneem, gratis weg geef en verkoop.

Het overgrote deel van mijn spullen die dubbel zijn, heb ik gratis aangeboden Marktplaats (en Facebook). Om je een indruk te geven hoeveel en wat, zal ik een aantal dingen opnoemen, namelijk:

  • Bank;
  • Besteklade met bestek en ander keukengerei;
  • Strijkplank en strijkijzer;
  • Pannen;
  • Complete set borden (16 stuks);
  • Kopjes en glazen;
  • Kapstok;
  • Waterkoker en theekan.

Dit is slechts een deel wat ik GRATIS heb aangeboden. Wat is nou het ergste van alles? Er zijn serieus mensen die een week hebben kunnen nadenken erover en dan 5 minuten voor de afspraak afzeggen!! Nog erger… helemaal niet op komen dagen zonder bericht!! Ik sta perplex van dit verschijnsel. Als ik het zelf niet breed zou hebben en ik kan gratis spullen meenemen, zou ik het wel weten!! Waar haal je tegenwoordig een gratis bank en wasmachine?

Wat nog veel erger is op marktplaats is dat het in de loop der jaren blijkbaar veranderd is. Tien jaar geleden heb ik een account aangemaakt en een paar keer wat gekocht en aangeboden. De afgelopen acht jaar doe ik er niets meer mee. Vroeger was het heel normaal om je telefoonnummer te noteren op Marktplaats, maar tegenwoordig is dat blijkbaar niet meer zo verstandig. Aangezien ik mij hier niet bewust van was, had ik het er wel op gezet. Ik had er een stofzuiger, televisie, wasmachine, combi-magnetron, kast en een playstation TE KOOP op gezet. Ongeveer een uur later was ik ergens anders mee bezig en ging mijn telefoon af. Ik nam op en hoorde gehijg aan de andere kant van de telefoon. Ik had de link met marktplaats nog niet gelegd, dus heb opgehangen en ben rustig door gegaan met waar ik mee bezig was. Vervolgens werd ik gebeld door een vrouw die door de telefoon schreeuwde dat ze de stofzuiger wel wilde kopen voor €100,-. Aangezien die op Marktplaats stond voor €15,- wist ik al dat dit niet serieus was, maar ik zag de lol er wel van in om nog even door te praten erover. Ze hing op en ik ging lachend door met waar ik mee bezig was. Vervolgens volgde er een gesprek met iemand over de wasmachine en dat ging als volgt:

Meneer: Heeft u de wasmachine nog?

Ik: Ja, zeker!

Meneer: Doet hij het nog fatsoenlijk?

Ik: Ja, anders bied ik het niet aan!

Meneer: Mooi, dan zou ik er dus een baksteen in kunnen gooien?

Ik: Waarom zou je dat in vredesnaam willen doen?

Meneer: Omdat niemand anders dat ooit uitgeprobeerd heeft en ik wel wil weten wat er dan gebeurt!!!

Ik: Nou dan gaat hij stuk zoals alle andere dingen met glas ook stuk gaan als je er een baksteen in gooit!

Meneer: Waar woont u eigenlijk? Ik in Groningen.

Ik: Bij de advertentie staat duidelijk dat ik in Zoetermeer woon (haha ik ga stuk van het lachen…..)

Meneer: Hij hangt lachend op!

Mijn telefoonnummer heb ik dus bij nader inzien verwijderd van Marktplaats.

Wederom sta ik perplex van het gedrag van anderen (wel met een lach). Het lachen is mij echter vergaan toen ik dacht een serieuze reactie te hebben voor de stofzuiger en zij 15 minuten van te voren af belde. Dat terwijl ik speciaal ervoor naar mijn huis was gereden. Gelukkig was er precies op dat moment iemand die het graag direct wilde ophalen. Wat een mazzel heb ik daarmee gehad! Vervolgens kreeg ik een bericht van iemand die de combi-magnetron wilde hebben. Ze woont in Eindhoven, maar haar vriend in Zoetermeer. Helaas had haar vriend geen auto dus bood ik aan om tegen betaling het te komen brengen (omdat het bijna op mijn route lag). Toen ik aan kwam in de straat zag ik het juiste huisnummer. Ik parkeerde de auto en belde aan. Er deed serieus niemand open, waardoor ik best wel geïrriteerd werd. Ik ben 20 minuten blijven staan in de hoop dat er toch iemand thuis kwam. Wat blijkt….. ik stond in de verkeerde straat…. het was één straat verder!!! Echt weer een Ramona actie (haha).

Wat ook een relatief nieuw verschijnsel is, is dat mensen tegenwoordig spullen die te koop staan toch liever gratis willen hebben. Ze gaan dan een privé bericht sturen waarin ze eindeloos doorgaan over hoe zwaar hun leven is en dat ze daarom het product graag gratis op willen komen halen. Waarom zou je in vredesnaam aan mij (een wild vreemde) je hele levensverhaal toelichten voor een stofzuiger met 8 stofzuigerzakken die je gratis wil hebben, terwijl ik er maar € 15,- voor vraag. Gaat dat niet wat ver? Of ben ik zo ouderwets?

Gelukkig heb ik vandaag echt bijna alle overigen spullen gratis weg kunnen geven aan mensen die er echt heel erg blij mee zijn. Dat doet mij dan toch weer erg goed! Ik heb alleen nog een berg kleding wat weg kan, maar ik maak het mezelf hiermee lekker makkelijk: Op naar de kringloop, dan ben ik er zonder de waanzin van marktplaats vanaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.