Overige

Budgettips

Budgettips zijn echt niet alleen voor mensen die weinig inkomsten hebben. Waarom zou je met veel inkomen geen gebruik kunnen maken van budgettips. Als je bewust met geld omgaat en verantwoorde keuzes maakt, kun je een hoop besparen. Alles wat je bespaart kun je opsparen voor grotere uitgaven.

Ik lijk hierbij erg op mijn opa!

  • Als we iets gekocht hebben, wordt het eerst “kapot” gebruikt en als het echt niet anders kan, kopen we er weer een nieuwe van. Ik neem maar als voorbeeld mijn auto. Ik heb nog steeds mijn allereerste auto! Die gaat de deur niet uit, totdat hij echt niet meer rijdt!
  • We vinden het zonde om spullen weg te gooien. We bewaren het voor als we het ergens anders voor kunnen gebruiken.
  • We houden van geld uitgeven aan leuke dingen, maar sparen is net zo belangrijk.
  • We verbruiken niet onnodig stroom, water e.d.
  • We doen bewust boodschappen. We maken van een ingrediënt meerdere gerechten, zodat het niet weggegooid hoeft te worden. Als we zien dat iets over datum gaat, eten we het snel op (of vriezen het in).

Zo kan ik eindeloos doorgaan. Aangezien mijn opa een zeer belangrijk persoon was, ben ik stiekem wel trots dat we zoveel overeenkomsten hebben. Genoeg gepraat hierover. Ik wil je graag vertellen hoe je hier en daar kunt besparen op je uitgaven!

Ik laat de tips en trucs over vaste lasten achterwege. Ik denk dat je hier genoeg van ziet op televisie of op internet. Sommige tips zijn plaatsgebonden, maar ik zal het wel erbij noteren.

Kleding

Zet je trots eens aan de kant en loop eens een kringloopwinkel binnen. Ik geef toe dat kringloopwinkels erg van elkaar verschillen. De eerste drie winkels die je binnen loopt, kunnen er uit zien als de kledingkast van je oma. Lach vriendelijk en loop naar de volgende kringloopwinkel. Uiteindelijk vind je een geschikte kringloopwinkel. In Schiedam is dat Het Goed aan de gravelandseweg. Ik loop er denk ik één keer in de drie maanden binnen om de collectie te bekijken. Ik koop ongeveer vijf kledingstukken per keer. Ik ben nog nooit meer dan € 25,- kwijt geweest voor vijf kledingstukken. Niemand kan aan mijn kleding zien waar het vandaan komt, omdat ik op veel plekken kleding koop. Ik ga ook wel eens naar de markt. Daarnaast kun je ook kleding kopen op Facebook. Ik heb al mijn sportkleding op Facebook gekocht (allemaal merkkleding!). Je moet op Facebook wel geluk hebben, maar dat heb je zeker wel een aantal keer per jaar. Er zullen vast mensen zijn die kleding kopen op Wish of AliExpress, maar helaas ben ik daar niet zo fan van. De maten zijn per winkel heel wisselend. In verhouding kloppen de kledingstukken niet altijd. De foto’s beloven je geweldige mooie kwaliteit, maar in het echt is het om te huilen. Daarnaast betaal je regelmatig verzendkosten, waardoor de prijzen vergelijkbaar zijn met de prijzen in een Nederlandse winkel.

Goude tip: organiseer een kledingruilavond met vriendinnen! Gezellig en je loopt er weer als nieuw bij 😊

Boeken

Tegenwoordig heb je e-readers, waarbij je van internet gratis e-books kunt downloaden. Je heb ook op bol.com voor lagere prijzen een e-book! Zelf doe ik dit niet, omdat mijn voorkeur uitgaat naar een echt boek. Ik koop mijn boeken tweedehands op bol.com. Als je het boek uit heb en je wil het niet houden, kun je het weer doorverkopen op bol.com. Ook tweedehands winkels hebben eindeloos veel boeken. Wat ik zelf ook wel grappig vind is dat Albert Heijn tegenwoordig een gratis boekenhoek heeft. Je kunt jou boeken daar neerzetten en een paar boeken die daar staan meenemen. Ik weet niet of alle Albert Heijns dat hebben.

Groenten en fruit

Ik denk dat iedereen inmiddels weet dat je eind van de dag op de markt goedkoop groenten en fruit kan kopen. Persoonlijk doe ik dat nooit, omdat het heel erg snel over de datum is. Soms is het na één dag al verrot. Dat verklaart ook waarom het zo goedkoop is. Ze moeten er vanaf, omdat ze de dag erna het niet meer kwijt raken!! Als je fruit of groenten koopt die je meteen die dag op eet kun je natuurlijk wel op de markt kopen.

Wat wel een goede tip is, is om te kiezen voor de “buitenbeentjes”. Dit zijn groenten en fruitsoorten die anders zijn, dan de klant gewend is. Doordat ze er anders uitzien noemen ze het “buitenbeentjes”. Deze worden gebundeld per vijf of zes stuks en voor een gereduceerd bedrag verkocht. Ik koop vaak 1 kilo buitenbeetjes appels en/of peren voor € 1,99. Ik koop ze meestal beide en doe er dan ook echt twee weken mee. Dit geldt ook voor puntpaprika’s en normale paprika’s. Bij de puntpaprika’s zijn het altijd de gele of rode varianten. Bij de normale paprika’s zitten er ook groene tussen (die vind ik niet lekker).

Wat ook een goed alternatief is, is diepvries groenten en fruit. Ik geef toe dat ik niet alles lekker vind in de diepvries. Je zal een aantal dingen moeten proberen om er achter te komen wat lekker is. Dat verschilt ook per persoon. Persoonlijk vind ik de AH diepvriesfruit erg smaakvol. Ook de diepvriesgroenten van Bonduelle vind ik zeker een goed alternatief! Belangrijker: geen verrot groenten en fruit meer!!!

Voor kruiden raad ik je aan om een hele plant te kopen op een markt. Die kun je thuis in een goede pot zetten en voldoende water geven. Hier betaal je wel iets meer voor, maar dan doe je er wel echt lang mee (mits je er goed voor zorgt en het op een goede plek neerzet).

Overige boodschappen

Maak een lijstje met wat je elke dag gaat eten (ochtend, middag, avond, tussendoortjes). Doe dat in die volgorde. Combineer producten zoveel mogelijk. Eet bijvoorbeeld twee keer in die week iets met tomaten, hummus of aardappelen. Zo benut je al je producten. Terwijl je dat opschrijft is het ook nuttig om eens te kijken wat je nog in je kast heb staan. Je hebt immers die producten al betaald en die staan er niet voor de sier. Geef toe dat jij één keer per jaar een hoop moet weg gooien, omdat het over de datum is 😉 (vergeet je vriezer niet, daar ligt vaak ook nog een hoop in). Haal voldoende voor de lunch op je werk/school, dan hoef je het niet in de kantine te kopen. Als je alles niet in één keer gaat opmaken, kun je veel dingen invriezen (brood, vlees, groenten etc.). Staar jezelf niet blind op aanbiedingen. Op heel veel producten is er slechts € 0,20 korting op een A-merk. Hetzelfde product van de AH basics zijn net zo lekker en de helft goedkoper. Dus laat je niet zo makkelijk misleiden. Er zijn trouwens wel eens hele goede aanbiedingen, zoals wasmiddel. Als je iets toch nodig altijd nodig hebt en het is een goede aanbieding, koop dan meteen een voorraad! Je moet even sjouwen en de weekboodschappen lijken een stuk duurder die week, maar dat ga je de weken erna wel merken!

Reizen

Ik denk dat ik niemand hoef uit te leggen dat wandelen en fietsen goedkoper is dan auto rijden. Toch zijn er wel een aantal kleine tips die ik je wil geven, namelijk:

  • Overweeg eens om een dalurenabonnement te kopen bij NS. Je betaalt € 50,- per jaar om tijdens de daluren met 40% korting te reizen. Als je dit heb gekocht, probeer dan je bewust te zijn van het tijdstip dat je afspraken maakt. Dat scheelt je tientallen euro’s per jaar!!
  • Als je tijdens de daluren reist van Rotterdam Centraal naar Den Haag Holland spoor ben je dus al in de plaats waar je moet zijn. Als je vervolgens daar een tram nodig heb naar je plaats van bestemming, kijk dan eens hoe ver dat lopen is. Is het korter dan 30 minuten lopen? Ga dan lopen! Het scheelt je wederom tientallen euro’s per jaar en je heb meteen een gezonde wandeling gemaakt!
  • Als het langer dan 30 minuten wandelen is, kan je ook kiezen voor de OV-fiets (voor mij was dat gratis bij dit abonnement). Ook meteen wat beweging gehad!
  • Ga zeker niet naar een grote stad met de auto. Het kost benzine, het kost parkeerkosten, je staat regelmatig vast of je kunt geen parkeerplek vinden! Je heb zelfs tegenwoordig dat je in bepaalde straten maar twee uur mag parkeren. Ga jij om de twee uur een andere wijk opzoeken om te parkeren? Het scheelt je geld, maar ook een hoop frustratie!
  • In de stad waar je woont, heb je ook echt geen auto nodig!

Inmiddels is deze blog alweer te lang geworden. Het wordt later vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.