Diamond painting tips en trucs

Stap 1: Diamond painting bestellen

 • Wish (China): al vanaf €3,- inclusief verzendkosten voor één diamond painting met wax, pen, bakje, pincet en soms zitten er lege zakjes bij voor steentjes.
 • AliExpress (China): al vanaf €3,- inclusief verzendkosten voor één diamond painting met wax, pen, bakje, pincet en soms zitten er lege zakjes bij voor steentjes.
 • Micado diamond painting (Nederlands): Normale afbeeldingen heeft zij in voorraad. Ze heeft een Marktplaats- en Facebookpagina en een website. https://www.micadodiamondpaintings.com/ Als je van een foto een diamond painting wil, moet je wel drie weken wachten. Als je in Zoetermeer woont kan je het ook ophalen. Opsturen is ook een optie. Via haar is het kopen van een normale diamond painting het snelst. Bij de Chinese verkopers duurt het ongeveer drie weken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een diamond painting?

 • Kijk in de tekst of het om een full painting gaat of een partial painting. Full is dat het helemaal van steentjes is. Partial is dat bijvoorbeeld alleen de roos in het midden van steentjes is (en de rest een afbeelding, waar je geen steentjes op kan plakken). Let daar op, anders kan de levering een teleurstelling zijn.
 • Let op de prijs bij Wish en AliExpress. Komt het boven de €21,-, dan betaal je invoerkosten. Het gaat om €21,- PER winkel. Koop je twee diamond paintings bij twee verschillende winkels in China van bijvoorbeeld €15,- per stuk, dan komt de totaalprijs op €30,-. Doordat het van twee winkels zijn, mag dit dan weer wel zonder invoerkosten.
 • Let op de maat die je koopt. Hoe kleiner de diamond painting, des te vager de painting. De details zijn dan niet te zien en het resultaat een teleurstelling. Je kan beter één grote van €10,- kopen, dan twee kleine van €5,-.
 • Let op de maat voor als je het op wil hangen. Sommige maten lijsten zijn heel goedkoop bij Action of Xenos. Niet veel voorkomende maten, betaal je veel voor de lijst, waardoor de totaalprijs voor de painting en de lijst hoger op loopt.
 • Er zijn paintings met ronde of vierkante steentjes. Wat mooier is, verschilt per persoon. Vierkant sluit beter aan, waardoor ik dat mooier vind. Er zijn mensen die alleen met ronde steentjes kopen (ik vind de ruimte tussen deze steentjes niet zo mooi).
 • Diamond paintings met heel veel kleuren duren langer om te maken. Ik vind dit persoonlijk erg irritant, omdat het tempo zo laag ligt dat het resultaat veel later pas te zien is. Er zijn mensen die het niets kan schelen.

De eerste foto zijn relatief weinig kleuren, waardoor de painting sneller af is. De tweede foto is van een painting met dusdanig veel kleuren, dat je hier vergeleken met de eerste foto dubbel zo lang mee bezig bent.

Stap 2: benodigdheden kopen (bakjes, zakjes, stikker).

Het is niet  verstandig om te beginnen als je alleen een painting in huis heb. Doordat je geen bakjes, zakjes en stikkers heb, wordt het painten een zooitje. Waar ga je namelijk dertig kleuren steentjes (normaal aantal kleuren) laten? Het gaat vaak om duizenden steentje van dertig kleuren. Ik neem aan dan je niet standaard dertig zakjes in huis heb. Als je het niet in huis heb, zal je iets anders creatiefs moeten bedenken en dat kan best lastig zijn. Om nou dertig kopjes te gebruiken wordt ook een zooitje! Ik wil jullie daarom adviseren om eerst handige benodigdheden te kopen. Daar heb je veel varianten van. Ik geef de drie beste voorbeelden:

Voorbeeld 1: Wish bakjes (China). De bakjes hebben 28 vakjes en zitten per vier aan elkaar vast met ieder een eigen klepje. Deze kost €1,- inclusief verzendkosten bij Wish. Het duurt helaas wel drie weken voordat ze binnen zijn. Dus dit kan ook onhandig zijn.

Voorbeeld 2: So Low bakjes (Nederland). Bij de winkel So Low die door heel Nederland zit, kan je deze bakjes kopen. Ze hebben trouwens ook alle maten zakjes voor weinig geld. De bakjes zijn vergeleken met Wish wel duurder. Het zijn vier bakjes op elkaar gedraaid voor volgens mij €2,-. Vervolgens tel je hoeveel je nodig heb en koop dan meteen dat aantal zakjes erbij. De zakjes gaan per 40 stuks en dat kost ook ongeveer €2,-.

Voorbeeld 3: sambalbakjes  (€0,10 cent per stuk) van bijvoorbeeld Micado: https://www.micadodiamondpaintings.com/

 

504 stikkers van Zeeman voor €0,39 cent.

Map of andere opbergmogelijkheid kopen (Nederland)

Een map heb je in verschillende maten en prijzen. Kijk op Marktplaats, boekhandelaren of creatieve winkels.

Of aan een kledinghanger:


 

Led lichtbak, handig voor in de winter als het om 17:00 al donker is. Op Wish voor €10,- inclusief verzendkosten. In Nederland vanaf ongeveer €25,-.

Stap 3: Voorbereiden diamond painting.  Zakjes tellen, stikkers maken en bakjes vullen:

Als jou diamond painting binnen is en je alle benodigdheden in huis heb, kan je de diamond painting gaan voorbereiden.

Zie afbeeldingen hieronder voor voorbeelden van de uitleg:

 1. Tel het aantal kleuren en pak precies zoveel bakjes. Leg ze op tafel.
 2. Haal alle kleuren uit de zak en leg ze op volgorde van nummer op tafel.
 3. Tel het aantal kleuren en kijk of het overeenkomt met het aantal kleuren die de afbeelding heeft.
 4. Daarna ga je per nummer het aantal zakjes natellen. Voorbeeld: de bovenste is nummer 300 en daar is één zakje van, 301 ook één zakje etc. etc.
 5. Als er zakjes missen, stuur je de verkoper een bericht met wat je mist. Je krijgt dit gratis nagestuurd.
 6. Vervolgens ga je op de stikkers het figuur en het nummer noteren. Het figuur heb je nodig omdat dit overeenkomt met vel waar je ze op gaat plakken wat een diamond painting gaat worden. Het nummer heb je nodig omdat niet altijd alle zakjes in een bakje passen.
 7. Plak de nummer op je bakjes en ga ze vullen.
 8. Als het niet allemaal past doe je bijvoorbeeld twee zakjes in een bakje en de rest bewaar je (zoals hieronder afgebeeld).

 

 

Stap 4: Zoek een goede diamond painting plek en ga beginnen aan je diamond painting!

Mijn tuintafel is mijn diamond painting tafel geworden. Ik gebruik de opbergmogelijkheden wel, maar niet in de winter.


Het pennetje duw je in de wax. Als je de plakstrip omhoog haalt zie je de figuren. Je zoekt het juiste figuur in de bakjes en je doet er een paar op het groene bakje. Het pincetje is bedoeld om eventuele scheef geplakte steentjes recht te leggen.

Als je dat maar lang genoeg doet, kan dit het resultaat zijn. Dit zijn diamond painting kerstkaarten. Daar doe je niet zo heel lang over. Ze zijn wel erg duur, zelfs op Wish en AliExpress. De beste en goedkoopste vind je op https://www.micadodiamondpaintings.com/ Ze heeft ook voor andere gelegenheden diamond painting kaarten (geboorte, huwelijk etc.)

Ik hoop dat het van van boven naar beneden een logisch en begrijpelijk verhaal is en je nu precies weet wat je moet doen als je wil diamond painten. Als er nog vragen/opmerkingen zijn, hoor ik dat graag via ramona@ramonajerphanion.nl.